YOGA

 

 

 

 

 

 

Yoga lessen in Vogelenzang

YOGA: wat is dat eigenlijk

In mijn lessen maak ik elke week een nieuwe les met verschillende oefeningen, vaak opgehangen aan een bepaald thema. Ik gebruik daarvoor Hatha, Vinyasa yoga, Yin en Restoratieve Yoga.

Hatha Yoga: onthaasten en ontstressen

Hatha yoga is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. Hatha yoga is vooral fysiek: het bestaat voor het grootste deel uit lichaamshoudingen (asana’s), meditatie en ademhalingstechnieken (pranayama).

Kenmerkend bij Hatha yoga is dat die asana’s voornamelijk niet bewegend zijn, je neemt een houding aan en je verstilt dus in die houding. Daardoor past het heel goed bij meditaties, voor veel yogi’s een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen.
In andere fysieke vormen van yoga, zoals ashtanga vinyasa yoga, worden de asana’s niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana’s in series achter elkaar uit te voeren. Zulke series kent Hatha yoga overigens ook wel: de Zonnegroet is ongetwijfeld één van de bekendsten.

In het Westen is Hatha yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen. Wie het vaker beoefent, zal merken dat het lichaam soepeler wordt. Het doel van Hatha yoga is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.

“Mijn conditie is vooruit gegaan en ik heb veel meer energie gekregen” 

Restorative Yoga: helend en verbindend

Bij de restoratieve yoga worden de asanas, de lichaamshoudingen,  langdurig aangehouden. Dat biedt de mogelijkheid om blokkades en spanningen in het lichaam beter waar te nemen en bewust te worden. Deze asanas zijn voornamelijk liggend en zittend en worden ondersteund met kussens, bolsters of blokken waardoor slechts een minimale spierinspanning nodig is.

Het lichaam kan zo op een dieper niveau ontspannen en helen; bij yoga is de werking niet alleen op spierniveau maar werkt het ook op het bindweefsel en de organen. De intentie is om door middel van de houdingen weer ruimte te maken in het lichaam, zodat de geest zich in het lichaam kan ‘settelen’.

De totale fysieke overgave in de houding, en het langere tijd in positie blijven, heeft direct invloed op de ademhaling; deze wordt rustig, diep en ritmisch. Door bewust te blijven van de ademstroom, vooral rondom de plekken in het lichaam waar spanning en blokkades zitten, komt verzachting en verruiming. Omdat lichaam, geest en adem verbonden zijn, volgt er ook verstilling van de geest; we sluiten de les dan ook af met een eindontspanning van 10 min.

Yoga is onthaasten, ‘ontstressen’; minder doen en meer zijn. De ruimte die we daardoor voelen brengt rust, herstel en vernieuwing.

Wil je dit ook ervaren? Neem dan contact op, zodat we kunnen kijken of er nog ruimte is in één van mijn lessen.

Handig om te weten:

Aanmelden graag via het contactformulier, of bel me op 06 2320 9229 voor het afspreken van een proefles.

In Vogelenzang is nog een enkele plek beschikbaar.

In april en juni ben ik mede-organisator van het K’ooKyoga retreatweekend in Castricum en Domburg. Geniet van yoga-sessies, kookworkshops, tot rust komen en heerlijk biologisch eten inclusief 3 overnachtingen in een prachtige duinboerderij aan zee. Klik hier voor meer informatie.

De yogalessen worden door mij persoonlijk gegeven aan kleine groepen (max 9 mensen) zodat iedereen voldoende aandacht krijgt en we voldoende ruimte hebben voor onze oefeningen.

In de schoolvakanties gaan de lessen gewoon door, mits er genoeg mensen aanwezig zijn.

Bij medische klachten kan er vaak toch meegedaan worden. Overleg vooraf, of boek een privé-les: dat kan ook. Ik ben ook opgeleid als massagetherapeut en heb een behoorlijke kennis van de anatomie, dus vraag me gerust als je twijfelt of je dit kunt.

Voor betalingscondities, zie algemene voorwaarden.

Mijn lessen bestaan uit een combinatie van hatha yoga en Vinyasa yoga, Yin, Restorative yoga waarvoor ik elke week een nieuwe les maak. Ik werk veel met thema’s zoals, chakra’s, 8-voudig pad, evenwicht, anatomische insteek, kracht etc.

SOCIALE MEDIA

CONTACTGEGEVENS

Ingeborg Mooiweer
Mobiel 06 2320 9229
info@ingeborgmooiweer.nl